Noodweer treft monumentale kerktuin Katwijk

zaterdag 21 mei 2022

Noodweer richt ravage aan in kerktuin bij Lourdesgrot: voor zeker 30 mille schade

 

KATWIJK - Het noodweer van donderdagmiddag in Oost-Brabant blijkt veel schade te hebben aangericht in de tuin van de rijksmonumentale Martinuskerk in Katwijk. Daar staat ook de Lourdesgrot, jaarlijks goed voor bezoek van duizenden pelgrims.

 

 

Ook deze boom overleefde het noodweer van donderdag niet. © eigen foto
 
 

De kerktuin, aangelegd in 1887, is enkele jaren geleden nog door vrijwilligers onder handen genomen. Bezoekers zijn voorlopig niet welkom in het grootste deel van de tuin, vanwege gevaar voor vallende takken.

 
Mogelijk dat er nog meer bomen om moeten. Enkele bomen zijn namelijk zwaar beschadigd geraaktTheo Lamers, pastoor

 

Pastoor Theo Lamers: ,,Mogelijk dat er nog meer bomen om moeten. Enkele bomen zijn namelijk zwaar beschadigd geraakt. De Bomenbank onderzoekt dat nu. Het bedrijf kijkt ook of er nog bomen die scheef zijn komen te staan, recht te zetten zijn.”

 

Lamers spreekt over een flinke kostenpost. ,,Voor bomen zijn we als parochie niet verzekerd, voor schade aan gebouwen wel.”

Ravage in de tuin achter de rijksmonumentale kerk van Katwijk.
Ravage in de tuin achter de rijksmonumentale kerk van Katwijk. © eigen foto

 

Eind deze maand begint de Martinusparochie juist een geldinzamelingsactie. De binnenkant van de rijksmonumentale kerk uit 1881 moet ergens de komende jaren namelijk hoognodig gerenoveerd worden.

 

Onder meer glas-in-loodramen restaureren en originele muurschilderingen met religieuze afbeeldingen laten terugkeren, kost naar schatting minstens 1,2 miljoen. 

Kroonjuweel van Katwijk

De Stichting Vrienden van de Martinus Katwijk lanceert daarom op zondag 29 mei vanaf 10.30 uur de campagne ‘Laat het Kroonjuweel van Katwijk weer schitteren’. Ook is er een website: kroonjuweelkatwijk.nl met info over hoe te doneren.

 

 

 

 

Reserveer uw plaats


Handige links

livestream