DE KRACHT VAN HET EI

dinsdag 30 maart 2021


Het is Pasen en in Nederland ontdekte ik dat (chocolade)eieren werden gegeten bij het paasfeest. Ik probeerde op eigen houtje het verband te achterhalen tussen het ei en het paasverhaal, en uiteindelijk moest ik de moed verzamelen om het iemand te vragen. Deze traditie is onbekend in Afrika, en geloof me, het is een groot gemis. Hoe hebben de missionarissen dat kunnen vergeten!


Er doen veel verhalen de ronde over het gebruik van gekleurde eieren voor de paasviering. Maar er is vooral iets met het ei, vooral met de traditionele kip die de eieren legt. De legtijd verandert het leven van de kip. De kip wordt verondersteld een zeer laag IQ te hebben; kippenbrein is een manier om iemand aan te duiden die niet serieus gebruik maakt van zijn of haar gezond verstand. De kip is over het algemeen erg schuchter en naïef, maar niet tijdens het leggen van eieren.


Het leggen van eieren brengt de kip op een hoger levensniveau; de eens zo domme kip weet wanneer het tijd is om eieren te leggen en ze begint de beste plaats uit te zoeken om haar eieren te leggen om verstoring te vermijden.

Het is ook een tijd van discipline: de kip eet of drinkt nauwelijks tijdens het leggen van de eieren. Dan komt de broedtijd, de hen blijft eenentwintig dagen op de eieren. Zelfs als ze de eieren verlaat, blijft ze niet langer dan vijfenveertig minuten weg en gaat dan weer aan de slag. De hen wordt heel stil, alsof ze in de vastentijd is.


De kip kan zelfs een slecht ei ontdekken en verwijdert het om zich op de goede eieren te concentreren. Normaal gesproken verliest de kip in deze periode haar gewicht en daarna komt ze naar buiten met nieuwe en mooie kuikens: nieuw leven is in de wereld gebracht. De hen brengt ze naar buiten om het te vieren en ze te voeden.

Dit is wat er met het echte ei gebeurt. U herkent vast ook de verschillen en overeenkomsten met de betekenis van  het chocolade-paasei.


Gelukkig Nieuw Leven! Zalig Pasen!

Pastor Callistus Offor

Nieuwsberichten

Handige links

livestream