Brabant 1653: ontdek religieuze muziek van eigen bodem

woensdag 17 februari 2021


 

Al drie eeuwen ligt zijn muziek goed opgeborgen in een archief. Maar het werk van de Boxmeerse geestelijke Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716) is nu weer te horen. Recent ontdekten organiste Tineke en violiste Judith Steenbrink, de drijvende krachten achter het orkest Holland Baroque, dat ze te midden van interessant muzikaal erfgoed opgroeiden. Een omvangrijk onderzoek volgde en leverde inzicht in de ongekend rijke muzikale cultuur waarvan hij deel uitmaakte. Ze maakte er de cd Brabant 1653 van en presenteren dat tijdens een concert via de livestream. 

 

Op de cd speelt Holland Baroque samen met zes solisten de monastieke muzikale tradities van het 17e-eeuwse Noord-Brabant. Het bevat werken van Benedictus à Sancto Josepho, Cornelis Verdonck, Carl Rosier, Herman Hollanders. Wellicht wat onverwacht op dit album is het ‘Ave Maria’ Van Herman Finkers. 

 

Heeft u interesse dan is de cd (à 20,-) te bestellen door een e-mail te sturen naar: info@hollandbaroque.com

De muziek wordt live gepresenteerd tijdens een online livestream op 28 februari om 20:00 uur. U kunt dit kosteloos bekijken? Ga voor meer informatie over de cd en de livestream naar: www.hollandbaroque.com.

 

Judith: ‘Het in kaart brengen van je eigen muzikale landschap is ontzettend spannend. Tineke en ik zijn opgegroeid in Oeffelt, vlakbij Boxmeer. In Nederland denken we dat er behalve Sweelinck een muzikaal moeras was in de 17de eeuw. Niets is minder waar. Wij zijn geraakt door de eigenheid en zeggingskracht van dit repertoire. De Noord-Brabantse componisten, Cornelis Verdonck (1563-1625), Carl Rosier (1640-1725), Herman Hollanders (1595 - ca. 1640), en natuurlijk Benedictus à Sancto Josepho, hebben een unieke manier om de tekst tot uitdrukking te brengen. Niet over-dramatisch of overdadig, maar wel sterk emotioneel. Het is een herkenbare stijl.’

Nieuwsberichten

Handige links

livestream