Evangelie Mt. 13.31-35
Als een mosterdzaadje, als gist
Jezus vergelijkt Gods koninkrijk met een mosterdzaadje en gist. Kijkend naar dat zaadje en die gist kun je je afvragen hoe Jezus erbij komt dat ze het beste voorbeeld zijn als vergelijking met het koninkrijk Gods. Maar we kunnen eruit leren dat het koninkrijk Gods een mysterie is. Als het een fysieke geografische plaats zou zijn dan had Jezus het normaal beschreven en geen parabels gebruikt hebben.
Door het mosterdzaadje en gist te gebruiken laat Jezus ook zien dat Gods koninkrijk iets levends is. Het groeit als een mosterdzaadje, het verspreidt zich als gist, het is dus niet iets statisch. Het is een proces en wij zijn uitgenodigd deel te zijn van het proces en de transformatie. Als we ons leven veranderen en begin te leven volgens de principes van het koninkrijk, worden we al deel van het koninkrijk en zijn groei.
Alleen God kent daarvan het einde, maar zoals Paulus zegt, als alles onthuld is zullen we alle kennis hebben. Voor nu is geloof erg belangrijk. Iedereen, groot en klein, is uitgenodigd. Zoals het verwaarloosbare mosterdzaadje het teken van het koninkrijk is geworden, zo zul jij een teken en manifestatie worden van Gods koninkrijk door jouw geloof en acties door Christus onze Heer. Amen
3