Avondwake en uitvaart

woensdag 4 oktober 2017

Er lijkt soms wat onduidelijkheid te zijn over de mogelijkheden van Avondwake en Uitvaart. Daarom wil ik hierbij nadere informatie verschaffen.
 

Een avondwake kan plaatsvinden in de geloofsgemeenschappen waar een werkgroep-Avondwake aanwezig is. In onze parochie is dat op dit moment in Beers, Katwijk, Linden en Vianen (onder voorbehoud).
In de avondwake staat het samen meeleven met de familie centraal. Deze avondwake wordt geleid en begeleid door vrijwilligers uit de werkgroepen. Bij deze vieringen is de overledene niet aanwezig in de kerk.

De uitvaartdienst is een viering in de kerk, waarin afscheid wordt genomen van de overledene, en waarbij deze normaal gesproken aanwezig is.
Deze viering kan in overleg met de pastores in de ochtend, in de middag, maar ook op vooravond plaatsvinden.

De vorm van de dienst kan een eucharistieviering of een gebedsdienst zijn, waarvan de inhoud, samen met de voorgaande pastor wordt bepaald.
In deze viering bevelen we bijzonder de overledene aan Gods Liefde en barmhartigheid aan.
De viering van de uitvaart hoeft dus niet direct voorafgaand (zelfde dag) aan een uitvaart of crematie plaats te vinden.

Wellicht zijn dit mogelijkheden waar u nog niet van gehoord had, maar op deze wijze willen wij meegaan met de vragen en wensen die naar ons toekomen, om voor families van overledenen een zo goed mogelijk kerkelijk afscheid te verzorgen.

Pastoor Theo Lamers

Handige links