Column Mgr. De Korte

zaterdag 27 januari 2024


OP WEG NAAR CARNAVAL EN DE VEERTIGDAGENTIJD

 

 

 Dit jaar vieren wij al vroeg carnaval en dus ook Aswoensdag. Woensdag 14 februari begint de Veertigdagentijd op weg naar het Paasfeest. Als bisschop heb ik rond het carnaval in ’s-Hertogenbosch standaard twee activiteiten. Op carnavalsmaandag ontvang ik in het bisschophuis de Prins en zijn gevolg. Met koffie en thee maar ook met worstenbroodjes, sigaren en brandewijn. Voor één keer mogen de gasten zelfs in huis roken. De band tussen Kerk en carnaval is niet altijd hartelijk geweest. Er was een tijd dat alle nadruk lag op de gevaren van carnaval, zoals overmatig alcoholgebruik en seksuele uitspattingen. Die gevaren zijn er overigens nog steeds maar vandaag krijgen de positieve kanten van het feest alle accent zoals broeder- en zusterschap en de onderlinge verbondenheid. Naast de ontmoeting met Prins Carnaval, bezoek ik ook het Oetelconcert. Dit jaar wordt dit concert weer in het Theater aan de Parade gehouden. In het volledig vernieuwde theater mogen wij gaan genieten van een concert waarbij klassieke en carnavalsmuziek worden vermengd.

 

 

Aswoensdag
Na de uitbundigheid van carnaval volgt de verstilling van de Veertigdagentijd. Tot eind maart worden wij in de liturgie van de Kerk bepaald bij de tocht van Christus naar Jeruzalem. Daar zal Hij uitbundig worden ingehaald maar enkele dagen later worden gearresteerd, gemarteld en gedood. Met Aswoensdag neemt de Veertigdagentijd een aanvang. De liturgie van die dag kan ons helpen bij de invulling van de voorbereiding op het Paasfeest. In het Evangelie luisteren wij naar Christus die ons oproept om mensen te worden van gerechtigheid, gebed en vasten. En dat alles niet om zo bij de mensen op te vallen. De Heer vraagt ons integendeel om in het verborgene goed te doen, ons gebedsleven gestalte te geven en te vasten. Onze God ziet in het verborgene en zal het ons belonen.

 

 

Verzoenen
Op Aswoensdag lezen wij ook een fragment uit de tweede brief van de apostel Paulus aan de christenen van de Griekse stad Korinthe. De Apostel roept de lezers en hoorders van de brief op om zich met God te verzoenen. De Veertigdagentijd vormt een tijd van bekering. Wij worden uitgenodigd om op ons bestaan te reflecteren en waar nodig anders te gaan denken en handelen. Alles wat onze relatie met God heeft beschadigd moeten wij uit ons leven wegdoen. Paulus schrijft dan geen gemakkelijke woorden. Hij refereert aan Christus die als liefdevolle rechtvaardige op het kruis onze liefdeloosheid heeft verzoend en ons zo tot nieuwe mensen maakt. Maar in de praktijk van het christelijk leven lopen wij echter steeds weer van Christus weg. Anders gezegd: wij snijden vaak het leven op eigen maat. Met Christus leven en zijn Evangelie in praktijk brengen, vormt daarom een levenslang proces. Gelukkig krijgen wij ieder jaar een Veertigdagentijd om opnieuw dicht bij de Heer te gaan leven en zijn Evangelie in praktijk te brengen.

 

 

Ons hart scheuren
In de liturgie van Aswoensdag luisteren wij ook naar het getuigenis van het Oude Testament en wel naar de profeet Joël. De profeet spreekt namens God woorden vol verlangen en hartstocht: Keer tot Mij terug. Israël breekt door de eeuwen heen regelmatig het verbond dat God met zijn volk gesloten heeft. Steeds weer horen wij de profeten roepen tot ommekeer en levensvernieuwing. Joël gebruikt dan op het eerste gehoor een vreemde beeldspraak. Het volk moet niet de kleren scheuren maar het hart. Het heeft niet zoveel zin om vanuit boetedoening de kleren te scheuren. Veeleer vraagt God van ons een vernieuwing van ons hart. Deze woorden waren niet alleen voor Israël maar ook voor ons anno 2024. Op weg naar het Paasfeest worden wij uitgenodigd om terug te keren tot de Heer. Hij is genadig, barmhartig en vol liefde.

 

 

Mgr. dr. Gerard de Korte is bisschop van ’s-Hertogenbosch en
referent voor Kerk en samenleving binnen de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Nieuwsberichten

Reserveer uw plaats


Handige links

livestream