Overweging van de dag van Pater Callistus

dinsdag 9 juni 2020

Evangelie: Mat. 5.13-16
Nergens goed voor
Zout is één van de goedkoopste handelswaren, maar ook één van de meest essentiële. Hoeveel geld je ook uitgeeft om een maaltijd te bereiden, je kunt het zout niet negeren. Je kunt de waarde die zout aan het eten geeft niet voor lief nemen. Wanneer je zonder zout soep kookt en enkel dure ingrediënten gebruikt kan het nog zijn dat niemand de soep wil eten.
Zo essentieel zouden christenen moeten zijn voor de wereld. De waarde van een christen hangt niet af van wat hij of zij heeft, maar van de eeuwige waarde en onschatbare smaak die hij of zij geeft. Je kunt geen zout toevoegen, zonder de smaak aan te passen. Een christen heeft impact en is van invloed. Als mensen de kracht, invloed en impact van een christen niet meer ervaren, dan is het zout de smaak, waarde en impact verloren. Het is nergens meer goed voor. Zout geeft geen kleur of aroma aan het eten.
Het christendom is er niet voor de show of mooi voorkomen. Het is niet enkel versiering. Christendom is er voor de smaak en is waardevol. Als we ons beperken tot enkel uiterlijk vertoon en schijn dan beseffen we ons smaak gevende belang niet meer. We gaan de strijd aan met andere ingrediënten en natuurlijk slagen we daar niet in. Stel je eens voor dat zout probeert te smaken als vlees, vis of groenten. Je verliest geen smaak, geen waarde. Hoe groot of klein je ook bent, je impact is uniek en van essentieel belang, je kunt niet verwaarloosd of genegeerd worden. Je bent een smaakgever en zuivert de wereld.
Moge de Heer ons smaakvol houden en van invloed in de wereld door Christus onze Heer. Amen

Handige links