Overweging van Pater Callistus

zaterdag 30 mei 2020

AANPASSEN…

Volgens Darwin is het niet de sterkste van de soort die overleeft, niet de meest intelligente, maar degene die het meest reageert op verandering. Deze verklaring deed me denken aan de grappige ervaring die we hadden in ons eerste jaar als studenten Filosofie. We vonden de cursus zo droog totdat een van de docenten ons introduceerde in het debat tussen de twee beroemde filosofen; Heraclitus en Parmenides. Deze twee mannen maakten van de droge en saaie filosofie iets interessants voor ons. In een fase waren we als voetbalfans van Ajax en PSV verdeeld tussen deze twee filosofen. Mensen noemden zichzelf Heraclitiaan en Parmenidiaan. Degenen die tegen verandering waren, zijn voor Parmenides en degenen die voorvechters van verandering werden, zijn voor Heraclitus.

Heraclitus was interessant en grappig voor mij. Het was niet alleen zijn filosofische standpunt, maar ook de manier waarop hij het uitdrukte. Volgens hem 'kun je niet twee keer in dezelfde rivier stappen'. Dit betekent dat zodra je je been uit de rivier haalt, de rivier weg is, wat je ook ziet, het is een nieuwe rivier. Het was voor sommige mensen zo moeilijk om te slikken. Toch is het niet ver van de realiteit.

Zelfs vóór de komst van het Corona-virus (COVID 19) waren we al ondergedompeld in een technologisch gedreven wereld die erg snel aan het worden was. Verandering vond plaats met de snelheid van het licht. Mensen worstelden om ermee om te gaan en te overleven. Nieuwe technologie verstoorde de zaken al sneller dan de meeste mensen aankonden. Het was alsof we niet anders konden dan door te gaan op de snelle rijstrook. En dan komt het virus.

Parmenides was ook interessant, voor hem gaat niets veranderen, 'zijn is, geen wezen is niet' (wat is, is, en wat niet is, is niet). Hij beweerde dat er niets is als beweging, de hond rent niet sneller dan de schildpad omdat er geen beweging is, geen verandering. Verandering is slechts een illusie. Heel grappig. Maar wie had ooit kunnen geloven in de manier waarop de wereld zo druk was en racete alsof er geen andere opties waren, dat mensen binnen konden blijven met hun familie, alles stond bijna stil, maar de wereld kwam niet tot een einde. En dan komt het virus.

Voor sommige mensen is het virus een pauze, het is een obstakel, het is onderbroken met de normale manieren en iedereen verlangt en verlangt om terug te gaan naar de 'normale' manier, naar de 'oude' manier, naar de gewone manier. Veel landen versoepelen geleidelijk de afsluiting en er zijn gemengde gevoelens. Maar één ding is zeker: de rivier is veranderd. Het is niet langer de rivier waar we eerder in stapten. Het verlangen om terug te keren naar het normale, naar de oude rivier, is goed en natuurlijk, maar het kan ons ook verblinden voor de realiteit dat we sneller evolueren en evolueren dan we zelfs maar kunnen begrijpen. Phil Bronstein, voormalig Amerikaans uitgever, zei  ‘iedereen die beweert u te vertellen hoe de wereld er over tien jaar uitziet, is misschien onder de invloed van een soort drug’. En, tien jaar is zelfs veel, het is echt moeilijk om te zeggen hoe de wereld er over twee jaar uitziet. Daarom is aanpassing erg belangrijk. We hoeven alleen ons aanpassingssysteem te activeren. Dit kunnen we leren van kinderen, kinderen passen zich gemakkelijk aan, ze zien de wereld altijd op een nieuwe manier, altijd mobiel en flexibel in het achterhoofd.

Verandering is echt, het valt niet te ontkennen, het is niet te stoppen en onvermijdelijk. Maar we zijn geen slachtoffers van verandering, we kunnen de verandering beheersen, we kunnen ons aanpassen, we kunnen evolueren, we kunnen de verandering sturen, we kunnen de verandering optimaal benutten, we kunnen van de verandering leren. Bovenal kunnen we leren om in het heden te zijn, hier en nu, niet verslaafd te zijn aan het verleden en niet vast te zitten in de toekomst, maar volledig aanwezig te zijn voor onszelf hier en nu, het beste van het heden te maken met vertrouwen, met mededogen voor onszelf en anderen, dankbaarheid voor de gaven van nu, de gaven van elkaar. We kunnen onszelf onderzoeken en de grootsheid in ons aanboren en dat beseffen; ‘Ik ben’, zal niet compleet zijn zonder ‘we zijn’.

Pater Callistus Offor

Nieuwsberichten

Reserveer uw plaats


Handige links

livestream